Vlooien

Vlooien zijn vervelende parasieten die zorgen voor veel jeuk. Er zijn verschillende soorten vlooien, waarvan de kattenvlo het meeste voorkomt, ook bij honden.Het is niet altijd even makkelijk om een vlooienbesmetting vast te stellen. Vooral bij dichtbehaarde of langharige dieren zijn deze kleine vlugge insecten moeilijk te vinden. Bovendien leven vlooien niet op dieren. Nadat ze zich vol hebben gezogen met bloed, verdwijnen ze snel naar de omgeving, in de meeste gevallen uw huis.

Om zich te kunnen voortplanten heeft de vlo een bloedmaaltijd nodig. Hierna legt de vlo enige tientallen tot honderden eitjes, die in de directe omgeving van uw huisdier (uw huiskamer) op de grond vallen. Na 6-8 weken hebben zich uit de vlooieneitjes weer nieuwe vlooien ontwikkeld. Bij warm weer gaat dit nog sneller. Aangezien de vlooieneieren ook in huis liggen, waar het de juiste temperatuur is om de eitjes te laten ontwikkelen, kan uw hond ook midden in de winter vlooien krijgen.

Vlooienallergie

Om aan bloed te komen bijt de vlo een klein bloedvat aan en zuigt het bloed op. Om te voorkomen dat dit bloed gelijk stolt spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid. Dit speeksel bevat een eiwit wat de bloedstolling remt. Sommige dieren vertonen echter een allergie voor vlooienspeeksel. Eén vlooienbeet zorgt er dan al voor dat het dier gedurende langere tijd zich geen raad weet van de jeuk. Honden bijten dan het achterste gedeelte van hun rug open, vaak tot bloedens toe. Later vertoont dit deel van de rug kale plekken. Deze allergiesymptomen kunnen snel en effectief worden bestreden. Daarnaast zijn preventieve maatregelen nodig zodat vlooien geen kans meer hebben om te gaan bijten.

Vlooienbestrijding

De keuze voor een bestrijdingsmiddel is afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van uw hond. Ook is het voor uw dierenarts van belang om te weten of het dier meegaat naar het buitenland.

Voor de bestrijding van vlooien zijn veel verschillende middelen te verkrijgen. De keuze van een middel is afhankelijk van diverse omstandigheden zoals: leeftijd, gewicht en of uw dier meegaat naar het buitenland. Wilt u een advies op maat over het ontvlooien van uw huisdier, dan kunt u tijdens openingstijden terecht op onze locaties. Ook kunt u vooraf telefonisch of per mail ​​​​​​​contact opnemen zodat wij dit alvast voor u klaar kunnen leggen.

Heeft uw dier een vlooienbesmetting opgelopen, dan is de omgeving ook besmet met vlooieneitjes; 1 vlo legt zo'n 10-tallen eitjes per dag.  De volwassen vlooien zijn maar 5% van de populatie aan vlooien eitjes/larven/poppen in de omgeving van het dier. De vlooieneitjes kunnen erg lang overleven in een omgeving waarin de temperatuur niet onder het vriespunt komt. Daarom is het belangrijk om in dat geval de vlooienbestrijding langdurig voor te zetten, mocht u niet voor onaangename verrassingen willen komen te staan.

De vlo is ook tussengastheer van de lintworm!

De hondenlintworm wordt overgebracht door vlooien. Wanneer de vlo bijt zorgt dit voor jeuk, waardoor de hond zich gaat krabben of bijten. Tijdens dit bijten kan het zijn dat een vlo (met lintwormlarve) ingeslikt wordt. In de darm komen deze lintwormlarfjes vrij en groeien hier uit tot volwassen wormen. Hiernaast speelt het fenomeen dat de ene hond veel aantrekkelijker is voor vlooien dan de ander.

De lintworm zelf is gemakkelijk en 100% afdoende te bestrijden door uw hond met enige regelmaat te ontwormen. Het grootste probleem is echter het voorkomen dat uw huisdier zich opnieuw besmet en dus na ongeveer 4 tot 6 weken opnieuw lintwormstukjes gaat verliezen. Het mag duidelijk zijn dat een lintwormbestrijding zonder een afdoende vlooienbestrijding niet mogelijk en ook niet nuttig is. De frequentie van ontwormen en ontvlooien en de keuze van het middel is afhankelijk van de situatie waarin uw huisdier verkeerd. Voor een gedegen advies raadpleeg dan uw dierenarts.