Vlooien bij de kat

Vlooien zijn een veel voorkomend probleem bij huisdieren. De aanwezigheid van deze kleine bruine zijdelings afgeplatte diertjes leidt vaak tot heftige jeuk. Het is niet altijd even makkelijk om een vlooienbesmetting vast te stellen. Vooral bij langharige raskatten zijn deze kleine vlugge insecten moeilijk te vinden. Bovendien leven vlooien niet op katten, ze eten er alleen maar. Nadat ze hun buik vol hebben verdwijnen ze snel naar de omgeving van uw huisdier, in de meeste gevallen uw huis. Uit onderzoek is gebleken dat bij een vlooienbesmetting 99 procent van de vlooien in de omgeving zitten en slechts één procent op het dier. De vlo die u bij uw kat ziet is dus het topje van de ijsberg!! Het is daarom beter uit te kijken naar de aanwezigheid van vlooienpoepjes: kleine zwartbruine korreltjes die zich tussen de haren bevinden.

Wilt u advies over het ontvlooien van uw huisdier, dan kunt u contact opnemen met één van onze locaties.

De vlo

Er komen twee soorten vlooien voor, de hondenvlo en de kattenvlo. Hiervan komt de kattenvlo veruit het meeste voor, ook bij honden. Om zich te kunnen voortplanten heeft de vlo een bloedmaaltijd nodig. Hierna legt de vlo enige tientallen tot honderden eitjes, die in de directe omgeving van uw kat (uw huiskamer) op de grond vallen. Na 6-8 weken hebben zich uit de vlooieneitjes weer nieuwe vlooien ontwikkeld. Bij warm weer gaat dit nog sneller. Aangezien de vlooieneieren ook in huis liggen, waar het de juiste temperatuur is om de eitjes te laten ontwikkelen, kunnen onze katten ook midden in de winter vlooien krijgen.

Vlooienallergie

Om aan bloed te komen bijt de vlo een klein bloedvat aan en zuigt het bloed op. Om te voorkomen dat dit bloed gelijk stolt spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid. Dit speeksel bevat een eiwit wat de bloedstolling remt. Sommige dieren vertonen echter een allergie voor vlooienspeeksel. Eén vlooienbeet zorgt er dan al voor dat het dier gedurende langere tijd zich geen raad weet van de jeuk. Bij de kat zijn vaak op de hele rug tientallen kleine bultjes en korstjes te voelen. Het voortdurend likken en bijten van de vacht leidt soms tot de vorming van haarballen in de maag en braken. Deze allergiesymptomen kunnen bij de kat snel en effectief worden bestreden. Het belangrijkste is om te voorkomen dat een vlo opnieuw uw kat kan gaan bijten.

Vlooienbestrijding

Voor de bestrijding van vlooien zijn veel verschillende middelen te verkrijgen. De werkzame stof(fen) tussen deze middelen verschillen, waardoor de werkzaamheid ook verschillend en niet altijd afdoende is. De keuze van een middel kan afhankelijk zijn van diverse omstandigheden zoals: de leeftijd en het gewicht van de kat. Wilt u advies op maat over het ontvlooien van uw huisdier, dan kunt u terecht bij uw dierenarts of assistente. 
Heeft uw dier een vlooienbesmetting opgelopen, dan is de omgeving ook besmet met vlooieneitjes; 1 vlo legt zo'n 10-tallen eitjes per dag.  De volwassen vlooien zijn maar 5% van de populatie aan vlooien eitjes/larven/poppen in de omgeving van het dier. De vlooieneitjes kunnen erg lang overleven in een omgeving waarin de temperatuur niet onder het vriespunt komt. Daarom is het belangrijk om in dat geval de vlooienbestrijding langdurig voor te zetten, mocht u niet voor onaangename verrassingen willen komen te staan.

De vlo is ook tussengastheer van de lintworm!

De hondenlintworm kan op katten worden overgebracht door vlooien. Wanneer de vlo bijt zorgt dit voor jeuk, waardoor de kat zich gaat bijten. Tijdens dit bijten kan het zijn dat een vlo (met lintwormlarve) ingeslikt wordt. In de darm komen deze lintwormlarfjes vrij en groeien hier uit tot volwassen wormen. Aangezien de meeste poezen hun vacht goed verzorgen, is de kans dat zij bij een besmetting vlooien via de bek binnen krijgen groot. De ene poes is hier echter veel behendiger in dan de andere en zal zodoende meer of minder last hebben van lintwormen. Hiernaast speelt het fenomeen dat de ene poes veel aantrekkelijker is voor vlooien dan een andere poes.

Lintwormen bij de kat zijn te herkennen aan hun platte en witte uiterlijk. Soms kunt u ze zien als ze net uit de anus zijn gekropen dat de witte lintwormsegmentjes nog bewegen. Ze zijn dan ongeveer 1 tot 1,5 cm lang. Na enige tijd aan de buitenlucht te hebben blootgestaan verschrompelen ze tot de grootte van een rijstkorrel. De segmenten (delen) van de lintworm bevatten grote hoeveelheden lintwormeitjes. De eitjes verliest uw kat overal in huis en vervolgens vaak kapot getrapt, zodat de inhoud zich in de vloerbedekking kan verspreiden.

Bestrijden van de lintworm

Het mag duidelijk zijn dat een lintwormbestrijding zonder een afdoende vlooienbestrijding niet mogelijk en ook niet nuttig is. Ook konijnen en kleine knaagdieren zoals de rat en de muis kunnen als tussengastheer van wormen fungeren. Wanneer de kat een rat of muis vangt en opeet, kan het dier zich besmetten met de lintworm. De frequentie van ontwormen en ontvlooien en de keuze van het middel is afhankelijk van de situatie waarin uw huisdier verkeerd. Wilt u een advies op maat over het ontvlooien van uw huisdier, dan kunt u tijdens openingstijden terecht op onze locaties. Ook kunt u vooraf telefonisch of per mail​​​​​​​ ​​​​​​​contact opnemen zodat wij dit alvast voor u klaar kunnen leggen.