na het overlijden

Na het overlijden zijn er meerdere mogelijkheden waar u voor kunt kiezen. Het is goed hier alvast over na te denken, zodat het u niet overvalt.

Crematie
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het cremeren van uw huisdier zoals individuele crematie of collectieve crematie. Ook de mogelijkheid tot afscheid nemen is natuurlijk aanwezig.
Bij een individuele crematie is het mogelijk om de asresten van uw overleden huisdier in een strooikoker of het sierblikje terug te ontvangen. De strooikoker of sierblikje is bedoeld voor het tijdelijk bewaren van de asresten om deze later op een gepast tijdstip te kunnen uitstrooien of begraven.
Ook kunt u kiezen voor het langdurig bewaren van de asresten in bijvoorbeeld een urn, as-sieraad of beeltenis. Urnen, sieraden of beeltenissen zijn er in vele kleuren, vormen en materialen.
Een aantal crematoria biedt de mogelijkheid om uw overleden huisdier op te komen halen. Dit kan bij u thuis maar ook bij een aantal locaties van De Graafschap Dierenartsen. Wanneer uw huisdier is opgehaald (over het algemeen gebeurt dit op dezelfde dag of de volgende werkdag) dan neemt het crematorium contact met u op om u te laten weten dat uw huisdier op het crematorium is aangekomen. Wilt u uw huisdier liever zelf naar het crematorium brengen dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Neem hiervoor wel eerst contact op met het crematorium.

Destructie
Wanneer u kiest voor destructie dan zal uw huisdier bij ons op de praktijk in een koeling bewaard worden samen met andere overleden dieren totdat deze dieren worden opgehaald. Dit gebeurt gemiddeld één keer per week. Deze dieren worden dan naar Rendac in Son vervoerd om daar verder verwerkt te worden. 
Ook aan destructie zijn kosten verbonden. Het is wel goed om te weten dat destructie totaal iets anders is dan een collectieve crematie die bij een dierencrematorium wordt gedaan.

Begraven in uw eigen tuin
U mag uw huisdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Let hierbij op de risico’s voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu. Begraaf uw dier daarom  tenminste 75 centimeter diep.

Dierdonorcodicil
Als uw huisdier is overleden, kunt u er ook voor kiezen uw dier te doneren aan faculteit Utrecht voor het dierdonorcodicil. Daarbij worden overleden huisdieren, met toestemming van de eigenaar, ingezet voor het onderwijs.
Dankzij het dierdonorcodicil zorgen we ervoor dat er minder proefdieren nodig zijn en dat het onderwijs van aankomende dierenartsen van hoog niveau blijft.
Er moet wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan om hiervoor in aanmerking te komen. U kunt er hier eventueel meer over lezen.

wat ook nog geregeld moet worden

Een lastige, maar er zijn ook wat zakelijk dingen om aan te denken. Instanties en mensen om door te geven dat u dier overleden is:

  • uw dierenarts, mocht dit nog niet het geval zijn
  • eventueel de dierverzekering
  • databank van waar de chip is geregistreerd
  • het kattenstamboek
  • eventueel de fokker, rasvereniging, pension en trimmer